Autentic românesc – câinii şi caii noştri (Partea I)

Dacă vreţi să ştiţi cum suntem, lăsaţi-ne pe noi deoparte. Priviţi la ce altceva se naşte pe acest pământ românesc şi veţi vedea cum nu ne putem separa de tot ce este robust, echilibrat, curajos şi mândru.

Să fim mândrii de tot ceea ce munca, pasiunea şi dedicaţia crează în timp şi dincolo de el. Pentru că mult prea repede şi mult prea des ne fură privirele şi gândurile ce e trecător şi fără importanţă.

Rase româneşti de câini

Rasa Ciobanesc mioritic – a fost selecţionată dintr-o rasă naturală existentă în Munţii Carpaţi. Este un câine de talie mare, viguros şi spectaculos, dar niciodată greoi, cu un temperament echilibrat şi calm. Culoarea clasică este bălţată, pe fond alb trebuind să fie pete bine definite de culoare neagră sau gri. Avem însă și culori uniforme, respectiv câini în întregime de culoare albă sau gri. Vârfurile urechilor trebuie să fie pigmentate în gri închis sau negru.Este un foarte bun câine pentru paza turmelor, foarte curajos şi un luptător eficace contra posibililor prădători (urs, lup, râs). Este un excelent câine de turmă, paznic incoruptibil şi un minunat câine de însoţire.

Rasa Ciobanesc carpatin – a fost selecţionată dintr-o rasă larg răspândită în spaţiul Carpato-Danubian. Este un câine de talie relativ mare, agil, cu aspect general viguros, dar niciodată greoi. Culoarea este nisipiu cărbunoasă (gri-lupie) de nuanţe diferite, adesea mai deschise pe părţile laterale şi mai închise pe părțile superiore ale corpului. Marcajele albe sunt permise pe bot, frunte, gât, piept, membre și coadă.
Este câine cu un instinct natural de pază, curajos, care se distinge prin ataşamentul său instinctiv şi necondiţionat faţă de stăpânul său. Este demn, calm şi echilibrat. Este utilizat ca şi câine de turmă de secole de către păstorii români din Munţii Carpaţi, fiind în acelaşi timp şi un excelent paznic.

Rasa Ciobanesc de Bucovina – este o rasă naturală care s-a format în arealul Carpaţilor. Este un câine de talie mare, impozant, temerar şi mândru, echilibrat, calm şi foarte devotat. Culoarea clasică presupune fond alb cu pete bine definite de culoare nisipiu-cărbunos (lupie), tigrată sau neagră. Pe membre, se admit stropituri negre sau de diferite nuanţe, dar pot exista si culori uniforme (fără pete), de culoare integral albă sau neagră, ce sunt acceptate dar nu căutate. O atenţie specială în ceea ce priveşte selecţia şi ameliorarea s-a acordat în Nord-estul României, în regiunea Bucovinei, binecunoscuta zonă a transhumanței ciobanilor din cele mai vechi timpuri. In această regiune, exemplarele acestei rase sunt utilizate cu mare succes la paza turmelor de oi şi bovine şi pentru paza propietăţilor. Este un excelent câine de pază pentru turme, plin de curaj şi foarte combativ contra eventualilor prădători (urs, lup, râs).

Rasa Ciobanesc corb – este o rasă naturală care s-a format în arealul Carpaţilor Meridionali şi regiunile subcarpatice (Damboviţa, Argeş, Prahova, Braşov). Este un câine de talie mare, impozant, curajos, mândru, echilibrat şi calm, cu un instinct de pază foarte dezvoltat. Acest câine este cunoscut de generaţii sub denumirea de “Corb” datorită blănii lui e culoare neagră (pana corbului), care trebuie să acopere cel puţin 80% din suprafaţa corpului, cu marcaje albe pe piept şi pe membrele anterioare. Este un foarte bun câine de pază pentru turme de oi şi pentru bovine, curajos şi combativ în faţa eventualilor prădători (urs, lup).

Sursa (info şi foto): Asociatia Chinologica Romana – Rase romanesti http://www.ach.ro/site/index.php/ro/

Rase româneşti de cai

Rasa Huţul a fost întemeiată pe teritoriul României și este singura rasă de cai 100% românească, provenind din zona Bucovinei. Rasa Huțul reprezintă o populație vestigiu întrucât prin caracterele de exterior amintește de tarpan, calul sălbatic euroasiatic dispărut la sfârșitul secolului trecut. Cele mai frecvente culori sunt negru-roşcat, gri, brun-roşcat sau roşu cu alb şi negru, iar talia este mică ( 1,40m -1,44m şi 400kg ). În ciuda taliei, este un cal robust și rezistent, fiind una dintre cele mai performante rase de cai adaptată condițiilor de exploatare din regiunea montană, utilizată atât pentru tracțiune ușoară ( de exemplu în cadrul detașamentelor de vânători de munte), cât și pentru exploatarea lemnului sau ca mijloc de transport în zone montane greu accesibile. Huțulii sunt inteligenți, docili și răbdători fiind folosiți frecvent și în activități ecvestre destinate copiilor.

Rasa Lipițan românesc – Lipițanul este un cal nobil, grațios și elegant, fiind în același timp agil și rezistent. Cu o talie de 1,60m – 1,62m și cca 500kg, aspectul său general este atletic și impunător. Cele mai intâlnite culori sunt sur rotat (vânăt), negru și, mai rar, murg. Caracteristic lipițanilor este că majoritatea mânjilor se nasc negrii, apoi devin suri rotați, culoare care se deschide spre alb pe măsura înaintării în vârstă. Culoarea albă prin care sunt recunoscuți se stabilizează în intervalul de vârstă cuprins între de 6-10 ani. În România se găsește singura herghelie din lume – Sâmbăta de Jos – unde pot fi admirate toate cele 8 linii genealogice ale rasei Lipițan, printre care și Lipițanul Românesc. Lipițanul Românesc este o rasă culturală care îndeplinește un rol strategic în sistemul hergheliilor de stat. În ansamblul populațiilor de cai de rasă Lipițană menținute în herghelii de tradiție ale Europei, Lipițanul românesc de la Herghelia Sâmbăta de Jos ocupă un loc distinct, recunoscut practic ca fiind un ”pol” genetic. În cadrul sistemului de stat Romsilva rasa Lipițan mai este crescută și la Herghelia Beclean. Este un cal inteligent, blând, care răspunde bine la comenzi, fiind folosit pentru dresaj, atelaj, evenimente sau concursuri hipice.

Rasa Semigreu românesc a fost creată cu scopul de a-i ajuta pe oameni la transport și la muncile agricole, fiind un cal de tracţiune intermediară. Semigreul Românesc de la Herghelia Beclean s-a format prin încrucişarea armăsarilor din rasele Ardenez, Lipiţan şi Furioso-North Star cu iepe locale, fiind un cal adaptat condiţiilor din Podişul Transilvaniei. Semigreul Românesc de la Herghelia Rușețu a fost creat prin lungi cercetări, începând cu anul 1964, prin încrucişarea metisului Semigreu, Trăpaşul Românesc, Ardenez şi rasa locală Ialomiţeană. Cercetările au continuat până în anul 1988 când rasa a fost brevetată. Cele mai frecvente culori sunt murgă, dereşă (o combinaţie de fire albe şi fire roşcate avand capul, picioarele, coama şi coada de o nuanţă mai închisă) sau piersică. Semigreul românesc este un cal de talie medie spre mare (158cm, 600kg), având o capacitatea de tracţiune remarcabilă, putând să tracteze de 3-4 ori propria greutate corporală. Rasa se creşte în zona Beclean pe Someş, Târgu Mureş, Cluj, Bonţida, dar şi în zona subcarpatică, unde participă la îmbunătăţirea aptitudinilor de muncă, forţă şi rezistenţă a cabalinelor locale.

Calul de sport românesc este o rasă creată în urma unui întemeiat efort național de a produce un cal destinat sportului ecvestru care cuprinde discipline ca sărituri peste obstacole, dresaj, proba completă de călărie, dar care să poată fi în același timp și un cal de șa (cal de călărie utilitar), adaptat condițiilor de mediu și cerințelor călăreților din România. Efectivul matcă al rasei are o origine foarte diferită, astfel, iepele – mama sunt de proveniență anglo-arabă, dar şi Furioso North-Star şi Nonius, iar armăsarii pepinieri au fost într-un procent mare Pur Sânge englez, periodic utilizându-se la montă şi armăsari trăpaşi. A rezultat astfel un cal de talie mare ( 168-172cm si 500-600kg ), cele mai întâlnite culori fiind neagră şi murgă (brun – roşcată cu coama, coada, picioarele şi vârful urechilor negru). Caracter său este docil, iar temperamentul vioi, dar mult mai echilibrat decât al celui Pur Sânge Arab, din care se trage. Are o inteligență şi o eleganță bine conturate, calități ce îi permit un număr mare de arii de utilizare, cum ar fi: poliția călare, paradă, patrulare, educație ecvestră, hobby, agrement, etc.

Trăpașul românesc. Caracteristica cailor Trăpaş este că se pot deplasa, în alură de trap, pe distanțe mari, pe drumuri de țară, neasfaltate, dezvoltând o apreciabil ă forță şi o rezistență de fond specifică. Tipul de cal Trăpaş a fost creat şi consolidat în secolul XVIII-lea, în Peninsula Scandinavică, de unde s-a răspândit apoi în Europa, Asia, America, formând actualele rase de Trăpaş. În Romania, formarea Trăpaşului a început în anul 1887, din Trăpaşul american, Trăpaşul Orlov, francez, rusesc, şi iepe locale, iepe jumătate sânge, iepe Nonius şi Furioso North-Star. Nucleul de reproducție ameliorat începând cu toamna anului 2011 la Herghelia Jegălia, reunește exemplare cu ascendență în două nuclee de reproducție: herghelia Rușețu și herghelia Dor Mărunt. Trăpașul românesc este o rasă de cai consacrată alergărilor de trap de mare viteză și cunoaște o tradiție bine consolidată. Trăpașul românesc are o talie și dezvoltare corporală mijlocie (162cm, 450 kg), cu o conformație armonioasă și proporționată, cu o constituție în general robustă, mai rar fin-robustă. Temperamentul este vioi, iar caracterul blând și docil, ceea ce îl face apt pentru un dresaj ușor. Culoarea frecventă este murgă, dar apar și culorile roibă, neagră sau vineție. Aptitudinile Trăpașului românesc pentru tracțiune îl recomandă pentru lucrările ușoare din agricultură, pentru transporturi de persoane și pentru agrement. Rasa Trăpașul românesc este un bun ameliorator al raselor locale de cabaline din zona colinară și de campie din Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

Surse (info şi foto):
– Regia Nationala a Padurilor Romsilva – Directia de Crestere, exploatare si ameliorare a cabalinelor – Rase de cai (http://www.hergheliidestat.ro/index.html )
– https://life.ro/rase-de-cai-romanesti/
– https://www.gazetadeagricultura.info/animale/cai-cabaline/
– https://www.toateanimalele.ro/cai/
– https://lumeacalului.wordpress.com/2010/10/24/culori-si-marcaje/
– https://www.desprecai.eu/rase/lipitan/
– https://travelwithasmile.net/herghelia-lucina-leaganul-calului-hutul
– http://www.calariebailefelix.ro/