Fitosanitara

Farmacia veterinara Dragomiresti, ca farmacie veterinara de proximitate, cu servicii integrate, are in structura sa si o fitofarmacie (farmacie “pentru plante”). Ca si in cazul animalelor, prin fitofarmacia noastra, suntem cea mai accesibila sursa de consultanta pentru cresterea plantelor din gradina.

Ca si in cazul animalelor, obligatia personalului specializat din cadrul fitofarmaciei este aceea de a identifica situatia corect si de a sfatui proprietarul in consecinta, atat asupra modalitatii corecte de tratament al plantelor, de prelucrare a solului, dar si asupra implicatiilor pe care astfel de tratamente le au, atat asupra mediului inconjurator cat si asupra plantelor tratate (legume, fructe sau alte culture) care se reflecta, in ultima instanta, tot in farfuria consumatorului.

Ca si in cazul tratamentelor de uz veterinar, tratamentele de uz fitosanitar respecta reguli si restrictii precise legate de produsele utilizate, in concordanta cu un calendar recomandat de lucrari effectuate.

Ca si in cazul tratamentelor de uz veterinar, fitofarmacistul trebuie sa isi formeze o imagine mentala a situatiei, pe baza detaliilor furnizate de proprietar, depinzand de capacitatea proprietarului de a observa si descrie aspecte relevante ale starii plantelor, cat si de capacitatea sa de a transpune aceste detalii peste patologii specifice ale plantelor. Intrucat in cazul plantelor este mult mai usor ca propietarul sa aduc in farmacie, o frunza, un fruct sau o bucata de tulpina, incurajam acest lucru, fiind de mare ajutor in identificare bolii care afecteaza planta. In lipsa acestora, sau a unor fotografii ale culturilor afectate, ne putem ajuta de cataloagele disponibile in fitofarmacie.

Eliberarea tratamentelor fitosanitare se va efectua in conformitate cu patologia indentificata, cu recomandarile specifice de tratament, cu informarea privind timpul de asteptare dupa tratamente, precum si perioada optima de aplicare, pentru a nu afecta mediul inconjurator, din punct de vedere al reziduurilor, dar si al efectelor asupra insectelor benefice (de ex: albinele si interdicitia de a utiliza anumite insecticide in perioada de maxima inflorire, etc.)