Pledoarie pentru albine și protejarea lor pe parcursul sezonului de înflorire maximă a pomilor fructiferi

În acest an, ca și în alții de altfel, ne confruntăm cu o primăvară capricioasă, cu întârzieri ale creșterii temperaturilor conform datei din calendar și cu fluctuații mari de temperaturi scăzute – temperaturi crescute, pe parcursul unor perioade relativ scurte de timp, chiar de la o zi la alta.

Natura însă nu așteaptă, iar plantele, pomii și insectele se trezesc din somnul iernii, iar viața își urmează cursul firesc. În livadă încep stropirile preventive ale pomilor fructiferi, motiv pentru care venim în ajutorul dumneavoastră cu o schemă orientativă. Spunem orientativă, întrucât schemele tratamentelor fitosanitare sunt ușor diferite în funcție de tipul pomului: sâmburoase (care au sâmburi – cais, piersic, nectarin, migdal, cireș, vișin, prun) la care înflorirea se produce calendaristic mai devreme și semințoase (care au semințe –  măr, păr, gutui) – la care înflorirea se produce calendaristic mai târziu. Marea majoritate a proprietarilor au în grădini și livezi, ambele tipuri de pomi și își doresc, pe cât posibil, să le trateze împreună atunci când aplică un tratament fitosanitar.

În efectuarea acestor stropiri, vom ține cont de faza de vegetație în care se află pomul, precum și de regulile generale privind alternarea substanțelor fito-sanitare, pentru a nu crea rezistență și aplicarea tratamentelor când temperaturile sunt peste + 5°C, cu timp însorit, fără vânt și precipitații, și când nu se anunță îngheț sau precipitații puternice în următoarele 24 de ore.

Aceste tratamente vin în continuarea tratamentelor de toamnă – primăvară, despre care găsiți mai multe detalii în articolul nostru: https://farmaciaveterinaradragomiresti.ro/in-ferestrele-iernii/

Însă la fel de important, datorită rolului lor major în polenizare, este sa avem grijă ca pe parcursul înfloririi pomilor, să evităm utilizarea compușilor chimici ce pot dăuna coloniilor de albine din zona în care locuim. Acestea nu asigură doar polenizarea florei spontane, ci și a culturilor agricole, 75 % din culturile care asigură produse comercializate pe piața mondială depinzând de polenizare.

Deoarece o familie de albine poate cuprinde până la 60.000 de indivizi, are loc o polenizare a unui număr mare de plante, iar prin raza de zbor a albinelor de maxim 5 km se poate aproxima acoperirea unei suprafețe de 7850 ha. De asemenea, în timpul culesului, albinele vizitează o singură specie florală, astfel că se evită în primul rând risipa de polen, iar în al doilea rând, se asigură polenizarea încrucișată. Totodată, albinele sunt eficiente, în cadrul unui zbor vizitând un număr de minim 50 de flori, în funcție de disponibilitate și de distanță.

Efectele pesticidelor asupra albinelor

Atunci când utilizăm diferite produse fitosanitare,  mai ales insecticidele, dar si fungicide în propriile curți, fie asupra plantelor cu flori, fie asupra pomilor fructiferi, trebuie să ținem cont de faptul că substanțele active din compoziția acestora pot fi dăunătoare albinelor. Cum sunt afectate albinele? Acestea pot intra în contact direct, în timpul culesului, cu substanța toxică, murind pe loc, sau pot transporta substanța toxică la stup, prin polen sau nectar, accesul la aceste resurse contaminate ducând la moartea treptată a tuturor albinelor din familie. Un prim simptom al acestei intoxicații ar fi prezența unui număr mare de albine moarte în fața stupului, iar mai apoi, este redus semnificativ numărul albinelor lucrătoare.

Astfel, recomandarea generală pentru o cât mai bună protecție a albinelor este aceea de a evita stropirea în timpul perioadei de înflorire maximă, la toate speciile de plante din propria curte. În cazul în care stropirea nu poate fi evitată, se va alege un produs cu toxicitate redusă, iar dacă nici acest lucru nu este posibil, se va aplica produsul considerat mai toxic în timpul serii, după ce albinele s-au retras în stup.

Tratamente fito-sanitare ale pomilor fructiferi în perioada de primăvară:

Perioada calendaristica (orientativ) Stadiul vegetativ sâmburoase (cais, piersic, nectarin, migdal, cireș, vișin, prun) Stadiul vegetativ semințoase (mar, par, gutui) Tratament complet combinat pentru 10L apa
01-15 februarie Repaus vegetativ Repaus vegetativ Tratamentul de primăvară cu produse cuprice: zeama bordeleza (Bouille Bordelaise WDG 20% cupru metalic), 1 plic de 50g la 10L apa
15-28 februarie Repaus vegetativ Repaus vegetativ Tratamentul de primăvară cu ulei horticol: pachet comercial Mospilan Oil  (  1 plic de 3g de Mospilan 20SG + 50ml ulei horticol la 10L apa) !!! Extrem de important: tratamentul cu produse uleioase nu se mai aplică după pocnirea mugurilor, întrucât duce la sufocarea, uscarea și căderea lor.
1-15 martie Umflarea mugurilor și  apariția primelor Frunze Umflarea mugurilor și  apariția primelor frunze Zeama bordeleză (Bouille Bordelaise WDG 20% cupru metalic) plic de 50g sau  Champ 77WG (50% cupru metalic) plic de 20g  sau  Funguran 50WP (50% cupru metalic ) plic de 30g

Oricare dintre ele,  1 plic la 10L apă. Dacă anterior s-a efectuat stropirea cu zeamă bordeleză, se folosește un alt produs cupric.

Tratamentul se aplică după circa 1 săptămână de la aplicarea tratamentului cu ulei horticol.

15-30 martie Dezmugurit și apariția primelor flori (buton alb) Începutul înfloritului (primele flori deschise – buton roz) Insecticid  Karate Zeon fiola de 2ml + Fungicid Score fiola de 2ml, cate 1 fiola din fiecare, împreună la 10L apă

!!! A se evita stropirea în perioada de maximă înflorire

01-15 aprilie Deși există variații în funcție de tipul pomilor fructiferi (sâmburoși, semințoși) și variații anuale în funcție de temperatura mediului înconjurător, acesta este intervalul de maximă înflorire, atât a pomilor fructiferi, cât și a altor flori, arbuști sau pomi din flora obișnuită. A se evita stropirile pentru a asigura protecția albinelor!
15-30 aprilie La scuturarea petalelor (peste 50% din flori s-au scuturat) La scuturarea petalelor (peste 50% din flori s-au scuturat) Insecticid Mavrik 2F fiola de 2ml + Fungicid Dithane M45 plic de 20g  (pentru samburoase*) sau Folpan 80WDG plic  de 15g (pentru semințoase) sau toate combinate (câte un plic, respectiv 1 fiolă din fiecare, împreună la 10L apă)

*În cazul piersicilor, etc.  cu bășicarea frunzelor, asociază și Score 250EC, pentru repetarea tratamentului specific (Mavrik  2F fiola de 2ml + Dithane M45 plic de 20g + Score 250EC fiola de 2ml, câte un plic, respectiv 1 fiolă din fiecare, împreună la 10L apă)

1-15 mai  (Important, tratamentul trebuie efectuat  la maxim 14 zile după tratamentul anterior) Când se văd fructele formate, până la dimensiunea unui bob de mazăre Când se văd fructele formate, până la dimensiunea unui bob de mazăre Insectid Faster 10CE fiola de 2ml  + Fungicid  Topsin 70WDG plic de 10g (pentru samburoase*) sau Merpan 80WDG plic de 15g (pentru semințoase) sau toate combinate (câte un plic, respectiv 1 fiola din fiecare, împreună la 10L apă)

*În cazul piersicilor etc.  cu bășicarea frunzelor, asociază și Score 250EC, pentru repetarea tratamentului specific (Faster 10CE fiola de 2ml + Dithane M45 plic de 20g + Score 250EC fiola de 2ml, câte un plic, respectiv 1 fiolă din fiecare, împreună la 10L apă)

 

Ce măsuri poate lua fiecare din noi pentru a proteja albinele în timpul stropirilor?

  1. Alegerea unor produse cu substanțe active a căror asimilare este rapidă și ale căror reziduuri persistă pe termen scurt . Multe din pesticidele prezente pe piață la ora actuală prezintă un timp redus al prezenței reziduurilor de substanță activă în plantă (mai ales la nivelul florilor), astfel că deseori pot fi considerate sigure pentru albine în timpul culesului (vezi lista grupa de risc III).
  2. Aplicarea pesticidelor în timpul serii. Deoarece albinele ies la cules doar în timpul zilei, când temperaturile cresc peste 12o C și pentru că sunt atrase de florile de sezon, stropirea în timpul serii poate fi o soluție atunci când este absolut necesară aplicarea de insecticide la nivelul florilor. Se evită astfel contactul direct al albinelor cu substanțele proaspăt aplicate și intoxicația acută a acestora.
  3. Alegerea pesticidelor pe baza formulei de preparare. Actualmente, pesticidele se regăsesc pe piață sub diferite forme: praf (D, “dust”), pudră ce formează pastă (WP, de la ”wettable powder”), pudră solubilă (SP, ”soluble powder”), concentrat de emulsie (EC), soluții (LS) sau granule (G). Dintre toate acestea, cele mai sigure pesticide pentru albine sunt: soluțiile, concentratele de emulsie și granulele. Primele două se usucă rapid și prezintă avantajul de a nu lăsa reziduuri sub formă de pudră în zonele unde au fost aplicate, în timp ce granulele sunt aplicate deseori la nivelul solului, astfel evitându-se florile în perioada de înflorire maximă. În schimb, praful și pudrele de tip WP vor adera cu ușurință la perii aflați pe corpul albinei, fiind apoi transferate în stup.
  4. Modificarea metodei de aplicare a pesticidelor. De departe cea mai periculoasă metodă de aplicare prin prisma toxicității și modului de acțiune asupra albinelor este pulverizarea (cu atomizor), mai ales în zilele cu vânt moderat sau puternic, în timp ce cea mai sigură este aplicarea granulelor prin distribuire uniformă la nivelul solului. Din păcate, marea majoritate a insecticidelor și fungicidelor utilizate în tratamentele fitosanitare ale pomilor fructiferi se aplică prin pulverizare/atomizare. Însă acolo unde tipul de produs și prezentarea comercială o permite, este de preferat să optăm pentru produse ce se pot aplica sub formă de granule la nivelul solului.

 

Sperăm că detaliile prezentate v-au convins în ceea ce privește importanța albinelor în viața noastră, dar și în ceea ce privește necesitatea protejării lor față de substanțele toxice cu care lucrăm în timpul sezonului cald și a modalităților prin care putem face acest lucru.

Să avem o primăvară cât mai însorită și să ne bucurăm de zumzetul albinuțelor și de frumusețea florilor ce aduc cu ele pe lângă mirosul îmbietor și prospețime, și promisiunea unor recolte bogate și delicioase. Pe curând!

P.S. În continuare, în PDF-urile disponibile pentru descărcare mai jos, vom prezenta o listă[1] a produselor fitosanitare asupra cărora au fost realizate studii și în cazul cărora a fost confirmată toxicitatea pentru albine, acestea fiind clasificate conform unor grupe de risc[2] :

Grupa I – foarte toxice pentru albine (PDF)

Grupa II – moderat toxice pentru albine (PDF)

Grupa III – considerate non-toxice pentru albine (PDF)

Cu mențiunea că, atât substanțele menționate, cât și produsele comerciale care le conțin sunt într-un proces permanent de evaluare, autorizare, reautorizare, cu posibile retrageri și/sau înlocuiri.

[1] Adaptată după Devillers și Pham-Delegue (2002)

[2] Clasele de risc au fost stabilite încă din 1990, pe baza LD50 (doza letală ce poate cauza moartea a 50 % dintr-un efectiv de albine, exprimată în micrograme/albină). Cu cât este mai mică valoarea LD50, cu atât este considerat mai toxic un produs.

Bibliografie

http://www.icdapicultura.ro/2019/03/01/albinele-si-rolul-lor-de-polenizator/

https://bees.caes.uga.edu/bees-beekeeping-pollination/pollination/pollination-protecting-pollinators-from-pesticides.html#Edit

https://bees.caes.uga.edu/bees-beekeeping-pollination/pollination/pollination-table-of-insecticides-and-miticides.html

https://edis.ifas.ufl.edu/publication/in1027