Singura rasă de găini autentic românească – Gât golaș de Transilvania

Din an în ani, din vreme-n vremuri, suntem aici ca să nu uităm și să știm că avem în noi tot ce e nevoie pentru a fi de sine stătători ca neam.

Avem pricepere, avem credință, avem speranță și, mai mult decât toate acestea, avem cu ce, dacă ne uităm cu atenție prin ogradă. Le-avem pe ale noastre, așa cum suntem noi, nici mari, nici mici, nici sensibili, nici excesiv de rezistenți, buni la toate și la tot ce e nevoie. Aaaa, da, și musai nici prea urâți, dar nici prea frumoși.

Vreți un exemplu, am avea mai multe, dar ne oprim azi asupra unuia – singura rasă de găini autentic românească – gât golaș de Transilvania. Așa, ca noi: și de ouă și de carne, nici prea mare, nici prea mică, mai repede rezistentă, decât sensibilă și nu foarte urâtă, dar nici foarte frumoasă, depinde din care unghi o privești. Și-acum, că ne-am prins despre ce este, să îi facem un mic tablou, pentru ținere de minte.

Gât Golaș de Transilvania este o rasă de găini apărută accidental, în urma unei mutații genetice spontane, care a dus la o super-producție a factorului care inhibă dezvoltarea penelor, numit BMP12. Acest fapt făcut ca pielea de pe gâtul păsărilor din aceasta rasă să fie golașă, fără pene. De ce doar pe gât? În urma unor cercetări (Denis Headon& co.) s-a constatat că un acid derivat din vitamina A este produs cu precădere în pielea din zona gâtului. Acest acid potențează efectul BMP12, făcând astfel că pielea de pe gâtul pasărilor din aceasta rasă să nu prezinte pene. Această mutație nu afectează însă rezistența păsării la frig și este un avantaj în ceea ce privește rezistența pasării la călduri mari.

Caracteristicele rasei:

– rustică, robustă, cu rezistență crescută la multe dintre bolile comune
– rasă mixtă, de carne și ouă
– atinge dimensiuni medii (la maturitate găinile cântăresc 2,5 kg, iar cocoșii 3kg)
– femelele ȋncep să ouă la vârsta de 8 luni
– producția medie este de 120-170 ouă pe an, oul fiind și el de greutate medie (65-75g)

Exemplarele din rasa pură sunt ușor de identificat după gâtul, pieptul și partea dinspre gât a gușii lipsite de penaj. Trunchiul este oblic, capul mic, cu pielea albă, însă la temperaturi ridicate aceasta devine roșie. Gâtul este în formă de S, de mărime mijlocie. Coada este de mărime mijlocie, iar aripile sunt lungi și bine strânse de trunchi. Creasta este mică, fie simplă, dințată și dreaptă, fie bătută, iar ochii sunt de culoare roșie-portocalie, iar bărbița și urechiușele sunt mici și roșii.

În cadrul acestei rase există mai multe varietăți de culoare, şi anume alb, negru, albastru bordurată, roşu, galben, barat, potârnichie şi negru alb-bubat (în ţara noastră nu există această varietate). În România cele mai multe exemplare sunt din varietățile alb, negru şi albastru. Potrivit standardului rasei, în cazul acestor trei varietăți, culoarea picioarelor trebuie să fie aceeași cu a penajului. În cazul celorlaltor varietăţi, culoarea picioarelor trebuie să fie albă.

Există însă diferențe evidente între exemplarele pure și hibrizi. Uneori aceștia din urmă prezintă un fel de cravată din penaj la nivelul gâtului, sau creasta aplecată într-o parte. Însă cele mai multe diferențe apar în cazul culorii. Deși sunt omologate opt varietăți de culoare, în gospodării există mult mai multe culori. Spre exemplu, în cazul varietăților roşie, galbenă, barată, potârniche şi negru alb-bubată, culoarea picioarelor este albă și ar trebui să se continue și sub penaj la fel. În cazul descendenților care nu sunt în rasă pură apar diferențe între culoarea picioarelor și culoarea pielii de sub penaj.

Rasa este potrivită pentru creşterea ȋn gospodării mici, de tip familial și în sistem liber, fiind mai puțin iubitoare a unui regim de creștere intensiv.

Este o rasă care s-a făcut cunoscută în literatura avicolă cu ocazia expoziției de la Viena din anul 1875, când o crescătoare din Transilvania a prezentat un lot omogen de găini cu gâtul golaș. Conform unui raport al ANARZ, în urma unor eforturi îndelungate de selecție în vederea fixării caracterelor de exterior s-a reușit stabilizarea genotipului, respectiv formarea unei rase pure care poartă chiar numele regiunii românești și care a fost prezentata în expozițiile europene din anul 1875 la Viena, în anul 1878 la Paris și 1900 la Londra, sub denumirea de rasa Gât-Golaș de Transilvania.

În aceeași perioada crescătorii transilvăneni au elaborat și primul standard al rasei care a fost recunoscut și preluat de Asociația germana a crescătorilor rasei Gât Golaș de Transilvania, standard ce este cuprins și astăzi în standardul german.

Deși la noi, ea este păstrată în efective mici în sistemul gospodăresc sau de către crescători pasionați, ea a fost preluata și în alte țări, cum sunt Franța sau Germania, și chiar SUA, unde fermierii care cresc această rasă românească sunt numeroși, semn că potențialul rasei rămâne unul crescut.

Surse info:
https://www.nationalgeographic.com/animals/article/110315-transylvanian-naked-neck-chicken-churkeys-turkens-science
https://agrointel.ro/45196/gat-golas-de-transilvania-pret-rasa-romaneasca-de-gaini-de-curte-pe-care-noi-o-dam-uitarii-iar-strainii-o-transforma-in-afacere-profitabila/
https://www.lumeasatului.ro/articole-revista/2692-gat-golas-de-transilvania-pasarea-nationalistilor.html
https://agroromania.manager.ro/articole/stiri/rase-romanesti-de-gaini-gat-golas-de-transilvania-1915.html

Foto: University Of Edinburgh/National Geographic