În ferestrele iernii

Ați întâlnit vreodată această noțiune, de fereastră a iernii? Sună intrigant, că și când iarna ar fi o căsuță, un adăpost, dar al cui și pentru cine? Iarna este un moment de repaus, de odihnă și refacere, pentru noi, dar mai ales pentru tot ceea ce crește prin curte și grădină, ca plante perene sau pomi.

La începutul sezonului rece, plantele din propria grădină se transformă, intră în repaus și se pregătesc pentru iernare. Tot pentru iernare se pregătesc însă și diferiți agenți ai unor boli (spori de ciuperci, ouă și larve de paraziți sau forme de hibernare ale acestora, etc.). Pentru ca iernarea să se producă în cei buni termeni, iar la începutul primăverii, plantele să aibă un start bun, le putem veni în ajutor cu tratamente simple și eficiente, care să reducă pe cât posibil formele de rezistență peste iarnă ale agenților care produc diferite tipuri de boli. Întrucât plantele intră în repaus, iar nivelul metabolismului lor scade, tratamentele se pot efectua chiar și cu concentrații mai ridicate, dar în condiții de maximă siguranță pentru sănătatea plantelor.
Momentul potrivit pentru aplicarea unui tratament în perioada de repaus este după căderea frunzelor, când temperaturile sunt peste + 5o C, cu timp însorit, fără vânt și precipitații, și când nu se anunță îngheț sau precipitații puternice în următoarele 24 de ore. Acestea fiind spuse, tocmai am descris o fereastră a iernii J

Cele mai importante substanțe de aplicat în această perioadă sunt:
– produsele pe bază de cupru, din care cel mai folosit este „zeama bordeleză”, cu efect fungicid, urmat la minim o săptămână după aplicare de tratamentul cu uleiuri horticole
– uleiurile horticole – produse pe bază de ulei mineral sau de altă natură, cu efect insecticid, ce acționează în principal mecanic, prin sufocarea paraziților.
Modul de aplicare cel mai potrivit este acela de „îmbăiere” a plantelor, folosindu-se un pulverizator care generează particule cât mai fine sau atomizorul, cantitatea de soluție aplicată trebuind să fie suficientă astfel încât, pe suprafața plantei să se formeze o peliculă consistentă.

De reținut! Uleiurile horticole nu sunt compatibile cu zeama bordeleză. Se recomandă o distanță de minim 7 zile între tratamentul cu produse pe bază de sulf sau cupru și tratamentul cu ulei horticol. Este de preferat însă ca primul tratament aplicat să fie cel cu zeama bordeleză, urmând ca după aplicare, uleiul horticol să formeze o peliculă de protecție și fixare peste zeamă bordeleză, potențând efectul acesteia.

Cel mai frecvent se efectuează două astfel de tratamente: tratamentul de toamna târziu, după căderea frunzelor (octombrie – noiembrie sau chiar decembrie, în funcție de particularitățile fiecărui an), și tratamentul de primăvară devreme (ianuarie – februarie), înainte de umflarea mugurilor… Da, ați ghicit: în ferestrele iernii! Dacă nu se efectuează primul tratament, de toamnă, este recomandat să se efectueze măcar cel de-al doilea, primăvara.

Să le luăm pe rând:
Compușii pe bază de cupru, sulfuri și carbonat de calciu sunt recomandați în agricultură pentru protejarea culturilor, putând fi utilizați atât în sistemele agricole intensive cât și în agricultura ecologică. Cuprul, ca și parte componentă a acestor produse, are acțiune fungicidă foarte eficientă. Ionii de cupru sunt absorbiți în mod pasiv de sporii ciupercilor și bacteriilor cu care vin în contact, iar după absorbire, cuprul distruge în totalitate sistemul enzimatic al agenților patogeni. Astfel cuprul, în combinație cu sulful, prezintă acțiune fungicidă prin contact (acționează la suprafață, nefiind absorbit în țesuturile plantelor), iar utilizarea sa optimă este în perioada de repaus vegetativ (sau chiar și în cea de vegetație), dar doar ca tratament preventiv, și nu curativ. Odată boala apărută și manifestată în perioada de vegetație, pentru tratarea plantelor se folosesc alte substanțe. Dar să revenim la perioada de repaus. Sulfatul de cupru (denumit popular și piatră vânătă) se folosește în amestec cu carbonatul de calciu și apă, sub formă de „zeamă bordeleză” gata preparată, care se găsește pe piață cel mai adesea sub formă de pulbere umectabilă (care se dizolvă în apă).

În intervalul dintre căderea frunzelor și pocnirea bobocilor de flori (pentru pomi, pentru a preveni infecțiile pe cale florală), dar și la vită de vie, trandafiri sau alte plante perene (ex: tuia, garduri vii, etc.), în ferestrele iernii, de toamna târziu până primăvara devreme, se pot aplica tratamente cu zeamă bordeleză, în concentrație uzuală de 1% sau chiar mai mare (2%), pentru prevenirea unor boli frecvente astfel: la semințoase (măr, păr și gutui ) pentru prevenirea focului bacterian, rapănului, făinării, moniliozei, iar la sâmburoase (prun, cais, piersic, nectarin, cireș, vișin), pentru prevenirea ciuruirii bacteriene și micotice, moniliozei, deformarea frunzelor și făinare (la piersic), antracnoză (la cais).

Un efect mai puțin cunoscut al aplicării cuprului (inclusiv zeama bordeleză) este contribuția la maturarea cojii lemnoase a pomilor sau a coardelor de viță de vie. Dacă acest efect este benefic în tratamentul de toamnă, ajutând la creșterea rezistenței plantelor peste iarnă, el trebuie cunoscut și luat în considerare mai ales la tratamentul viței de vie, atunci când se efectuează tratamente în perioada de vegetație. Astfel, în afara perioadei de repaus, tratamentele cu zeamă bordeleză se pot relua când faza de creștere a lăstarilor se mai atenuează (sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie). Dacă nu ținem cont de acest aspect se poate produse o frânare a dezvoltării lăstarilor.

De asemenea, zeama bordeleză are efect cicatrizant asupra rănilor plantelor, dar și efect antiseptic (dezinfectant), putând fi folosită la dezinfecția serelor, răsadnițelor sau jardinierelor, dar în concentrații mult mai mari, de 3-5%.

Alte aspecte importante:
– zeamă bordeleză este puternic corozivă pentru metale, folosiți doar recipiente de plastic pentru prepararea soluției;
– preparați doar cantitățile pe care le folosiți în ziua respectivă; soluția pregătită și neutilizată își pierde din eficiență prin păstrarea ei de pe o zi pe alta sau timp mai îndelungat;
– folosiți cu precauție produsele pe bază de cupru, întrucât cuprul este un metal greu, iar utilizarea lui în exces poate determina poluarea solului cu metale grele.

Uleiurile horticole sunt uleiuri minerale sau de altă natură, utilizate pentru efectul de insecticid, fiind condiționate sub formă de emulsii concentrate. Unele au aspect de pastă (70-80 % ulei mineral, 1-3 % emulgator, 20-30 % apă), altele au aspect de ulei (lichid clar), emulsionabil (75-96 % ulei mineral, 2-20 % emulgator și 2-5 % apă). Ele formează o peliculă ce pătrunde în toate crăpăturile scoarței pomilor, unde acționează mecanic, prin sufocare, distrugând ouă, larve sau adulți ai unor dăunători cum ar fi păduchele de San Jose, afidele, diferite tipuri de păduchi sau purici ai plantelor sau acarienii (păianjeni microscopici).

Alte aspecte importante:
– uleiul horticol mineral nu va emulsiona în apă rece (aceasta trebuind să aibă 18-20oC) și nici în apă dură. Dacă apa din gospodăria proprie este dură, se va pune o cantitate de 15 g de carbonat de sodiu la 10 litri de apă, pe care apoi îi putem utiliza la formarea emulsiei;
– tratamentul cu ulei horticol se efectuează doar în perioada de repaus vegetativ, de la căderea frunzelor până înainte de umflarea mugurilor. Aplicarea lor în perioada de umflare a mugurilor sau ulterior poate duce la o sufocare și la o uscare a acestora;
– nu se aplică uleiuri horticole la plantele cu frunze care persistă peste iarnă sau la cele care încă mai au frunze;
– uleiurile minerale nu prezintă toxicitate nici pentru om, nici pentru mamifere și nici pentru albine.

Dintre uleiurile horticole frecvent utilizate menționăm Ovipron Top (ulei parafinic înalt rafinat) și Oleomin 80EW (ulei mineral), simple sau în combinație cu insecticide cum ar fi Mospilan 20SG, care se pot achiziționa separat sau sub formă de pachet Mospilan Oil (Mospilan 20SG + Toil). Mospilanul, insecticid pe baza de acetamiprid, a primit drept de utilizare la nivel UE până în 2033. Menționăm acest lucru, întrucât datorită eforturilor generale de protejare a albinelor, uleiurile horticole combinate, care conțineau deja insecticid pe bază de imidacloprid (cum erau Confidor Oil și Nuprid Oil) au fost retrase de la comercializare începând cu anul 2018.

Să vă fie cu folos și să vă bucurați de repaus, de iarnă și de ferestrele ei!

Bibliografie:
Baicu T., Alexandri Al.V. (1990) Îndrumător pentru folosirea pesticidelor, Editura Ceres, p. 180-182, p. 91-92.
Oliver R., Hewitt H.G. (2014) Fungicides in crop protection, 2nd edition, CABI Publishing, p. 6-7.
Carisse O. (2010) Fungicides, InTech, p. 285, p. 365
https://www.paradisverde.ro/tratamente-chimice/lucruri-mai-putin-stiute-despre-zeama-bordeleza
http://www.horticultorul.ro/insecte-boli-daunatori-fungicide-insecticide-ingrasaminte-pesticide/zeama-bordeleza/
http://www.horticultorul.ro/insecte-boli-daunatori-fungicide-insecticide-ingrasaminte-pesticide/tratamente-ulei-horticol-pomi/
http://www.horticultorul.ro/stiri-pomicultira-vita-de-vie-presa-agricola-evenimente-pomicultura-evenimente-agricultura/noul-etalon-in-pomicultura-pentru-tratamentele-de-iarna/