Sanatatea este tot sanatate, iar medicina este tot medicina.

Daca anterior, in paginile site-ului nostru, am descris ce este farmacia veterinara, haideti sa vedem ce nu este farmacia veterinara!

Odata ce ne treceti pragul, medicul veterinar de farmacie trebuie sa isi formeze o parere pe baza detaliilor furnizate de proprietar, in lipsa animalului.  Acesta este un aspect dificil, intrucat depinde atat de capacitatea proprietarului de a observa si descrie aspecte relevante ale starii animalului, cat si capacitatea medicului de a transpune aceste detalii pe semne clinice specifice. In lipsa animalului, medicul veterinar din farmacie este nevoit sa isi formeze o imagine mentala a situatiei, bazata pe descrierea proprietarului. In consecinta, este responsabil de evaluarea corecta, daca situatia este una care se poate rezolva cu produsele pe care le poate furniza farmacia sau este nevoie sa trimita proprietarul (cu sau fara animal) catre cabinetul veterinar.

Conform legislatiei curente in domeniul veterinar, produsele medicinale de uz veterinar (prin produse intelegandu-se o gama mai larga, nu doar medicamente), se pot elibera din farmacia veterinara pe baza de prescriptie medicala (reteta). Lista completa a produselor cu prescriptie sau fara prescriptie o puteti gasi aici: http://www.icbmv.ro/ro/nomenclator-produse

Farmacia Veterinara are obligatia de a respecta legislatia in domeniu, iar medicul veterinar din farmacie are obligatia de a evalua corect fiecare situatie in parte.

In Farmacia Veterinara nu se efectueaza consultatii ale animalelor sau tratamente si nu se realizeaza administrarea de medicamente.

Medicul veterinar din farmacie nu are obligatia de a vinde produse medicinal veterinare, in special cele care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala, daca proprietarul de animale nu prezinta reteta emisa de medicul veterinar din cabinet, ba chiar mai mult, are obligatia de a refuza eliberarea acestora daca identifica o lipsa de utilitate a folosirii medicamentelor respective sau o lipsa de intelegere sau capacitate de aplicare corecta a tratamentului de catre proprietar.

Sunt foarte multe persoane care aplica tratamente „preventive”, pentru ca asa a facut sau face bunica/ vecina/ unchiul de cand se stie, fara sa inteleaga implicatiile utilizarii nejustificate ale unor medicamente, atat in domeniul sanatatii animalelor, dar si mai mult, in domeniul sanatatii oamenilor. Orice tratament realizat trebuie sa respecte principii si indicatii clare intrucat, mai ales in cazul animalelor de interes economic (producatoare de lapte, carne, oua, miere), nerespectarea regulilor corecte de tratament se traduce prin trecerea reziduurilor de medicamente direct in farfurie, creandu-se astfel fenomene de antibiorezistenta si/sau toxicitate reziduala la oameni.

Rolul medicului veterinar din farmacie este de a sfatui proprietarii de animale in conformitate cu cele de mai sus, de a evalua corect fiecare situatie in parte si, acolo unde se impune, de a refuza eliberarea de produse medicinal veterinare, redirectionand proprietarul catre cabinetul veterinar.

Mai mult decat atat, sunt foarte multi proprietari care spera sa evite vizita la cabinetul veterinar, si cheltuielile aferenta consultatiei, prin achizitionarea din farmacia veterinara a unui flacon de medicamente. Tinem inca o data sa subliniem importanta corelatii situatiei cu cea din medicina umana, intrucat sanatatea este tot sanatate, iar medicina este tot medicina. Daca aveti o raceala, va veti adresa in prima faza farmaciei umane, care va va elibera produse de uz general, care sa va scada febra, sa va elibereze caile respiratorii, etc. Daca insa raceala persista si se transforma in pneumonie, va veti adresa cu siguranta medicului de familie sau veti merge la un specialist sau chiar la un spital, nu la farmacie.

In mod similar, este absolut nedrept sa se ceara medicului veterinar din farmacie sa evalueze si sa trateze un caz si sa il rezolve, bazandu-se pe imaginatia celui care descrie simptomele, in lipsa animalului, prin eliberarea unui flacon de medicamente, de obicei mic si alb si de preferat cat mai ieftin.  O astfel de pretentie din partea unui client (sau multiplele sale variante), este nedreapta si incorecta la adresa medicul veterinar si a farmaciei veterinare si ea va fi tratata in consecinta, cu riscul de a deranja proprietarul/clientul.