28 septembrie – Ziua Mondiala a luptei impotriva Rabiei

Pe 28 septembrie se sarbatoreste la nivel mondial „Ziua Rabiei”, o zi dedicata constientizarii importantei acestei boli, atat pentru oameni cat si pentru animale, fie ele domestice sau salbatice. 28 septembrie se omagiaza si Louis Pasteur, chimist si biologist francez, care a creat primul vaccin antirabic.

Rabia (turbarea) este o boala virala comuna omului şi diferitelor specii de animale domestice si salbatice cu sange cald. Virusul ataca sistemul nervos si produce boala, caracterizata clinic prin simptome extrem de grave, urmate intotdeauna de moarte, odata ce semnele clinice sunt instalate. Contaminarea se produce prin muscatura sau prin orice alt contact intre saliva animalului bolnav si o rana deschisa (de exemplu: prin zgarieturi). Boala este o zoonoza (se transmite de la animale la om) si este incurabila, motiv pentru care singurile masuri care se pot lua impotriva ei sunt cele de preventie.

Printre masurile ce vizeaza animalele domestice si de companie (cei mai afectati si expusi riscului fiind cainii) si proprietarii acestora, enumaram:

– identificarea prin microcipare a cainilor si inregistrarea acestora in sistemul on-line special dedicat https://rompetid.ro/ , accesibil atat proprietarilor cat si medicilor veterinari. Prin microcipare, fiecare caine primeste un cod unic, ce se va atasa carnetului de sanatate. In acest mod, fie cainele propriu sau orice alt caine gasit poate fi identificat si verificat, pentru a i se gasi proprietarul si / sau pentru a se stabili daca a fost sau nu vaccinat antirabic
– vaccinarea antirabica a animalelor de companie expuse. Prin lege, aceasta vaccinare este obligatoriu sa se efectueze anual la caini, pisici si dihorii detinuti ca animale de companie, iar refuzul vaccinarii este pasibil de amenda. Vaccinarea se face fie la cererea proprietarului, mai ales in orase, fie in campanii de vaccinare, in zona pre-oraseneasca sau la sate, care se desfasoara de obicei toamna.
– permiteti accesul liber al cainilor doar in locuri protejate prin imprejmuiri (curti, padocuri, locuri special amenajate, etc.)
– pastrati permanent cainele sub control – conform legii, mai ales in zonele urbane, plimbarea cainilor in spatii publice este permisa numai in lesa. La iesirile in aer liber impreuna cu cainele dumneavoastra, mai ales in zonele impadurite, nu lasati cainele liber. Este de preferat sa pastrati contactul permanent cu acesta, iar daca exista riscul sa nu va asculte, este de preferat sa nu ii dati drumul din lesa.
– inavatati sa recunoasteti animalele bolnave – afectand sistemul nervos, rabia determina modificari de comportament importante. Daca anterior contaminarii cainele este unul docil, el poate devini nervos, agresiv, imprevizibil, cu unele cu manifestari ciudate si nenaturale (de exemplu, pe masura ce boala se instaleaza, incepe sa il deranjeze lumina, zgomotul sau apare teama de apa) dar, si invers, un caine agresiv poate deveni ciudat de docil. In fazele avansate apare paralizia muschilor gatului si maxilarului, care se soldeaza cu imposibiltatea de a inghiti saliva si aparitia spumei in jurul gurii, privirea devine fixa, etc. Invatati sa recunoasteti aceste simptome si aduceti-le la cunostinta celui mai apropiat medic veterinar, care poate ajuta in eliminarea pericolului raspandirii bolii de catre animalul afectat, existand proceduri specifice in acest sens.
– in cazul muscaturii sau agresiunii din parte unui animal necunoscut sau a carui stare de vaccinare nu se cunoaste, nu neglijati si luati masuri urgente: curatati si dezinfectati locul muscaturii, apoi adresati-va spitalelor umane cu centre speciale, unde se poate efectua administratea de ser antirabic.

Vaccinarea antirabica este o operatiune putin dureroasa pentru animal (o mica injectie facuta sub piele), iar riscurile ei (in principal de reactii alergice) si costurile ei sunt minore in comparatie cu avantajul sigurantei si protectiei impotriva unei boli netratabile si periculoase, atat pentru animale cat si pentru oameni.

Dincolo de ce putem face, ca proprietari de animale, este bine sa stim ca exista la nivel mondial un efort sustinut de eradicare a acestei boli, care se adreseaza in special eradicarii ei in rezervoarele naturale, iar principalul mod este vaccinarea antirabica orala a animalelor salbatice, care se realizeaza prin administrarea de momeli cu vaccin antirabic pe care acestea le pot consuma. In Romania, a exista un program national strategic, privind monitorizarea, controlul si eradicarea rabiei. O actiune a acestui program a avut o durata de 10 ani (2008 – 2018, poate recunoasteti afisul de avertizare), iar aceste actiuni continua periodic, in functie de datele din teren, specifice fiecarui judet si sunt anutate de catre autoritatile locale.

Principalul rezervor natural al bolii este vulpea, iar aplicarea momelilor antirabice se realizeaza prin plasarea manuala in localitati sau in perimetrele unde se stie ca exista vizuini de vulpi sau din avion, in afara localitatilor.

Va lasam mai jos informatii oficiale ale Autoritatii Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, precum si sursele acestui articol, dar si link-uri utile catre legislatia din domeniu.

Va indemnam, si pe aceasta cale, sa va informati asupra acestei boli periculoase si sa va protejati, pe dumneavoastra si pe cei dragi, fie ei oameni sau animale!

Educati! Vaccinati! Elimintati!

Sa fim si sa ramanem sanatosi!

Surse:
http://www.ansvsa.ro/sanatate-bunastare-si-nutritie-animala/sanatatea-animalelor/sanatatea-animalelor-de-companie/
https://lege5.ro/Gratuit/geytsnzrg4/programul-strategic-privind-supravegherea-controlul-si-eradicarea-rabiei-la-vulpe-in-romania-din-16012008
https://rompetid.ro/
https://cmvro.ro/files/download/legislatie/unitati-asistenta/ordin-29.pdf