Taierea corecta a unghiilor la caine

Unghia este un produs cornos al pielii avand, ca si in cazul oamenilor, o crestere continua. Ea prezinta o parte exterioara, dura, formata din cheratină, transparenta in cazul animalelor cu unghiile de culoare alba, si o parte interioara, pulpa unghiei, vizibila ca o zona roz, triunghiulara. Pulpa unghiei este vascularizată și prezinta terminatii nervoase.

In mod normal, in cazul unui picior cu o conformatie corecta, unghia nu vine in contact cu solul. La cateii care stau in curte sau au acces permanent in exterior sau la suprafete dure, unghiile se tocesc natural.

Insa, in cazurile in care piciorul nu are o conformatie corecta sau cainii stau mult timp in interior, fara acces la suprafete dure, unghiile nu se tocesc corespunzator, cresc exagerat si provoaca discomfort, durere, rani ale pernutelor si chiar posturi incorecte. In aceste cazuri unghiile trebuie taiate periodic, la un interval curprins intre 2-4 saptamani.

Taierea corecta a unghiei se face aproximativ la jumatatea distantei dintre varf si pulpa, minim la 3 – 4 mm distanta de portiunea sensibila a unghiei (portiunea roz), indepartandu-se varful alb compact. Taierea unghiei mai aproape de pulpa va fi dureroasa si va provoca sangerari, iar animalul va deveni reticent la aceasta manopera.

In cazul unghiilor crescute exagerat, vasele de sange si terminatiile nervoase avanseaza odata cu pulpa din ce in ce mai mult. In consecinta, aceste unghii nu se scurteaza mult dintr-o data, ci treptat. Pe masura ce unghia se scurteaza treptat, pulpa se retrage, iar unghiile pot fi taiate din ce in ce mai scurt, pana ajung la dimensiunea normala.

Ne dam seama ca unghiile cainelui sunt prea lungi atunci cand:
– la deplasare pe suprafete dure (de exemplu: gresie, etc.) se aude zgomotul facut de contactul unghiilor cu acestea
– la deplasarea pe suprafete textile sau cand se scarpina singur, unghiile raman agatate, de exemplu, de covor sau de blana;
– cand privind din fata, unghia vine in contact nenatural cu solul si determina posturi incorecte ale picioarelor
– cand prin crestere exagerata, mai ales la nivelul pintenilor (degete pozitionate mai sus) unghiile se incovoaie foarte tare, putand ajunge chiar sa se infiga in pernuta unghiei din care cresc

In cazul in care unghiile devin foarte lungi, ele se pot agata si rupe, iar aceasta rupere este mai mult o smulgere practic din radacina, fiind insotita de durere si sangerare abundenta. In cazul in care, prin incovoiere, unghiile intra in pernuta, ele pot provoca infectii.

Sunt situatii destul de des intalnite, in care unghiile picioarelor din spate se tocesc mai repede (cateii fac mai des sprijin pe acestea, de exemplu cand trag in lesa), iar cele din fata mai incet, fiind necesara doar scurtarea celor de la picioarele din fata.

Taierea unghiilor se face cu clesti speciali, adaptati dimensiunilor unghiei si este de preferat sa fie realizata de catre persoane cu experienta, fie odata cu tunsul periodic (in cazul in care catelul are blanita care se tunde) sau la cabinetul veterinar, odata cu vizita periodica.

Desi in teorie simpla, taierea unghiilor poate deveni complicata, intrucat marea majoritate a animalelor reactioneaza neplacut la aceasta manopera. Chiar daca unghia este alba, se vede clar pulpa unghiei si se pastreaza distanta corecta fata de acesta, exista o presiune aplicata de cleste pe unghie, ce poate determina miscari ale animalului greu de controlat si ranirea acestuia. De aceea este de preferat ca manopera sa fie efectuata de cineva care face acest lucru frecvent sau, macar pentru inceput, ar fi de preferat sa se efectueze impreuna cu o aceasta persoana, care sa va explice clar punctele de reper si modalitatea de taiere.

Unghia se taie intotdeauna paralel cu baza acesteia si, mai ales daca unghia este neagra, taierea se face treptat, din aproape in aproape. Cata vreme pe sectiunea rezultata nu se modifica aspectul, se poate inainta. Daca pe sectiune devin vizibile mai multe zone, din care una centrala, roz in cazul unghiilor albe sau negru compact in cazul unghiilor negre, este momentul sa ne oprim.

Taierea nu se face din prima, ci se aplica presiune usor pe unghie, pentru a testa reactia animalului. Daca acesta semnaleaza discomfort, mai ales daca unghiile sunt negre, ar trebui sa ii dam crezare, suntem deja prea aproape de pulpa unghiei.

Uneori, chiar cu toata grija si atentia, se poate intampla sa se taie mai mult din unghie decat este necesar si sa apara in urma taierii un pic de sange. Trecand peste aspectul neplacut al sangerarii si durerii, nu este ceva grav, dar trebuie acordat atentie opririi sangerarii, prin aplicarea de apa oxigenta sau pulberi hemostatice speciale. Importanta este oprirea sangerarii, ulterior cainele va igiena zona prin lins.

Acum, toate detaliile fiind parcurse, teoria insusita si practica aplicata, iar unghiile taiate corect, va rugam sa nu uitati de recompensa! Laudati cainele pentru ca a fost cuminte, recompensati-l cu mangaieri si o gustare sanatoasa!

Surse:
https://www.facebook.com/canineeducationandsolutions/photos/a.1919202554997018/1935063700077570/?type=3&theater
https://tractive.com/blog/en/health/dog-nail-trimming-how-to