Dovleacul în alimentația câinilor și pisicilor

Odată cu venirea toamnei, o multitudine de forme și nuanțe de portocaliu ne invadează, contribuind la spectacolul naturii, întregit de sărbători, mai mult sau mai puțin, tradiționale românești, cum ar fi Halloween-ul. Apar dovlecii! Dar ce sunt ei și la ce ne folosesc?

Dovleacul este fructul unor plante din familia Curcubitaceae. Planta poartă atât flori femele, cât și flori mascule, fructul luând naștere prin polenizarea făcută de albine. În general, un dovleac cântărește între 3-8kg (Curcubita pepo sau alte specii cultivate uzual), dar anumite soiuri selecționate de Curcubita maxima pot ajunge și la greutăți de peste 1 tonă.

În mod tradițional, dovleacul este folosit în alimentația oamenilor, fiind utilizate aproape toate părțile sale. Daca fructul este folosit peste tot în lume, copt ca atare sau pentru diferite tipuri de mâncăruri, supe, piureuri sau deserturi (plăcinte etc.), în bucătăria asiatică frunzele și chiar florile se folosesc și ele în mâncăruri sau supe. Semințele de dovleac se pot consuma ca atare sau prăjite, iar din ele se poate extrage uleiul de semințe de dovleac, utilizat pentru salate.

Pe lângă gustul plăcut, consumul de dovleac prezintă și beneficii pentru sănătatea omului, prin conținutul de fibre, vitamine și minerale. Pentru ca are un nivel scăzut de calorii (100g au doar 26 kcal) și nu conține grăsimi saturate sau colesterol, este recomandat în controlul colesterolului și în programele de reducere a greutății. Semințele de dovleac conțin și ele fibre, proteine, acizi grași nesaturați (buni) și minerale. De asemenea, semințele de dovleac sunt cunoscute pentru efectul lor de îndepărtare a paraziților intestinali (vermifug).

Și totuși, asta nu e tot! Pentru că beneficiile dovleacului există și pentru sănătatea prietenilor noștri patrupezi (câini sau pisici), vă prezentăm mai jos câteva dintre acestea. Da, da, da… există!

În alimentația câinilor sau pisicilor, dovleacul se poate folosi sub formă de piure de dovleac, ca atare, sau din conservă (dar pentru cel din conservă trebuie sa aveți grijă să nu conțină zahăr, sare, conservanți sau aditivi periculoși precum xylitolul).

Piureul de dovleac se poate utiliza ca supliment nutritiv administrat ocazional, adăugat peste hrană, câinii putând consuma 1-3 linguri la o masă, în timp ce pisicile, 1 lingură, maxim două. El contribuie la o bună digestie și la un aspect normal al scaunului.

Ca și în alimentația oamenilor, datorita conținutului său în fibre, piureul de dovleac poate fi folosit la animalele care au probleme cu greutatea, ajutând la o digestie mai bună, la eliminarea toxinelor și la instalarea mai rapidă a senzației de sațietate. Aceasta proprietate trebuie utilizată însă cu moderație, întrucât nici excesul de fibre nu este bun, iar în cazul pisicilor poate duce chiar la o scăderea a palatabilității anumitor tipuri de hrană (adică la o scădere a gradului de acceptare a acesteia).

Dovleacul poate fi folosit și în cazul tulburărilor digestive de intensitate redusă (diaree ușoară sau constipație ușoară). În cazul în care animalul suferă de constipație, fibrele din compoziția piurelui de dovleac rețin apa, măresc conținutul tubului digestiv și au o acțiune prebiotică, asigurând o digestie sănătoasă. În aceste cazuri, piureul de dovleac se poate administra câteva zile la rând, împreună cu asigurarea apei la discreție, pentru o bună hidratare. Pentru situațiile în care animalul prezintă diaree ușoară, fibrele solubile din dovleac absorb apa și se transformă într-un gel protector la nivelul mucoasei intestinale, reducând intensitatea și numărul de episoade, iar conținutul de vitamine și minerale compensează pierdea acestora din timpul diareii. Daca simptomele nu se ameliorează în câteva zile, este foarte important ca animalul sa fie consultat de un medic veterinar.

Mai mult decât atât, prin conținutul său în vitamine (beta-caroten, vitamina A, vitamina C, complexul B etc.), minerale și acizi grași nesaturați (buni), contribuie la sănătatea pielii și a blănii animalului.

Utilizarea proprietății vermifuge pentru eliminarea paraziților intestinali nu este recomandată la animale, întrucât cantitatea de semințe de dovleac necesar a fi consumata pentru obținerea acestui efect este destul de mare și poate provoca tulburări digestive.

Iar pentru final, să ne recompensăm un pic. Piureul de dovleac poate fi folosit pentru pregătirea unor recompense pentru câini și pisici. Vă lăsăm mai jos o astfel de rețetă:

 Recompense cu dovleac pentru câini și pisici

– ¼ cană de piure de dovleac
– ½ cană de faină
– 1 ou
– ¼ cană de morcovi fierți și zdrobiți
– 1 lingură de suc de mere proaspăt, neîndulcit

Se încălzește cuptorul la 375g. Se amestecă ingredientele până se obține o compoziție omogenă. Apoi se întinde o foaie, din care se decupează formele dorite. Se așază în tava pe hârtie de copt și se introduc la cuptor 25-30 minute. Se lasă să se răcească, apoi pot fi servite.

Vă dorim, dumneavoastră spor la gătit, iar prietenilor dumneavoastră patrupezi, pofta buna!

Surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/Pumpkin
https://www.vetknowhow.co.uk/blog/your-pet-can-eat-pumpkin
https://www.petcoach.co/article/health-benefits-of-pumpkin-for-pets/
https://www.ghidnutritie.ro/articol/legume/dovleac